Inspiration kring nätverksträffar

Broder Björn, Dominikanerna

Här planterade vi ett träd under en grön kyrka gudstjänst samtidigt som vi läste Skapelseberättelsen.

Broder Björn, hur kom det sig att Dominikanerna blev en del av Grön kyrka och vilka uttryck får ert engagemang?

Dominikanerna i Lund, med sin kommunitet av fem bröder, gick för några år sedan med i Grön kyrka. Vi hade hört talas om Grön kyrka i Frankrike och sedan om arbetet i Sverige. Vi hade redan börjat ett arbete utifrån påvens rundskrivelse Laudato Sì främst grundat i en gemensam permakulturodling med en grupp intresserade lekmän från olika kyrkor. Trädgården är den fysiska platsen, att lära känna hur jorden konkret fungerar, arbeta med andra och bli en gemenskap. Vi tar hand om trädgården, samlar regnvatten från taken (ensamma i centrala Lund om att göra det!) och bjuder in allmänhet till arbete, bönestunder och fester. Därifrån utgår sen olika initiativ av lärande, föreläsningar och samtal – och att vi gick med i Grön Kyrka.

Vår kommunitet har också tittat på Equmeniakyrkans material för att bli grönare. Vi ansökte om bygglov för solpaneler på några tak men fick tyvärr avslag för att vårt område är kulturhistoriskt skyddat. Vi har flera slags komposter i trädgården, all mat blir jord i en. Kartonger återanvänder vi också som material i trädgårdsgångar. Efter några år blir de jord till odlingarna.

Ni har krokat arm med andra Gröna kyrkor lokalt. Hur gick ni från att vara en enskild Grön kyrka-gemenskap till att börja nätverka tillsammans? Vilka samfund representeras i ert nätverk?

Inte minst har trädgården gett oss fler kontakter av intresserade människor församlingar. Man hör av sig och är nyfiken. Så blev det att vi gjorde saker tillsammans med Helge Ands församling inom Svenska Kyrkan som också är med i Grön Kyrka. Vi började förra året att fira Skapelsetid i september med en gemensam bön och fest i vår trädgård. Vi gjorde också en pilgrimsvandring utanför Lund där olika personer som ledde böner och en mässa firades. I år breddades detta ytterligare med deltagande av Västerkyrkan inom Equmeniakyrkan, som också blivit Grön Kyrka och vi gjorde vandring och böner tillsammans med större och bredare deltagande än tidigare.

Det är korta kontaktvägar och vi kan ses när det behövs. Det är för oss dominikaner en stor öppning att i konkreta frågor göra saker tillsammans, samtala och lära känna varandra. Och betydelsefullt för att ta fram och utveckla ett kristen väg att ta hand om jorden.

Br. Björns tips för gott nätverkande

  • Ha korta kontaktvägar för nätverket. Vad fungerar bäst för er? WhatsApp eller annan chatfunktion, mejl eller något annat
  • Låt engagemanget ta konkret form, lär känna varandra och samtala kring hur ni vill att nätverket ska fungera och verka på er plats.